Een allegorie is een symbolische voorstelling waarbij een idee of abstract begrip (bijvoorbeeld deugden en ondeugden) wordt verbeeld door een of meer personificaties, personen en concrete zaken.
De onderstaande vijf allegoriën, geschilderd door Gerard de Lairesse in grisaille tussen 1675 en 1683 voor het huis 'Messina' van Philips de Flines. Deze hebben oorspronkelijk gehangen in Herengracht 164. In 1911 zijn ze geschonken door J.C.Hottinguer aan het Rijksmuseum.
In het midden de vrouwelijke personificatie van Rijkdom, in de rechterhand een appel. Links twee putti bij een ketel met geldstukken. Rechts een staande vrouw met een beeldje. (SK-A-4174)
De vrouwelijke personificatie deelt geld uit aan behoeftigen, rechts een bedelaar. Op de achtergrond een olifant en een adelaar. (SK-A-4175)
Allegorie op de Kunsten. De personificatie van Schilderkunst staand voor een schilderij op een voetstuk, rechts zit Muziek. Linksonder spelen twee putti met een masker. (SK-A-4176)
Een groep van vrouwelijke personificaties. In het midden een staande vrouw met een helm, rechts een zittende vrouw. Linksonder kronkelt een slang om een schild. (SK-A-4177)
In het midden zit de vrouwelijke personificatie op een troon met een bol op schoot. Boven blaast de Faam op haar bazuin. (SK-A-4178)
Als u opmerkingen of aanvullingen hebt op de tekst hierboven, wilt u dan ook het huisnummer erbij vermelden.
Uw e-mail adres wordt alleen maar gebruikt om eventueel op uw opmerkingen te reageren.
Foto's of andere informatie vande panden kun u ook zenden naar info@amsterdamsegrachtenhuizen.info.